Linki sponsorowane
Artretyzm
Linki sponsorowane
Artretyzm – czyli zapalenie stawów. Dolegliwość dosyć nieprzyjemna, bo bolesna. Poza bólem powoduje powstanie wokół stawu opuchlizny oraz uczucia sztywności. Artretyzm jest chorobą przewlekłą, powodowaną między innymi zaburzeniami w procesie przemiany materii powstającego z puryn kwasu moczowego. Jeśli nie będzie odpowiednio szybko zdiagnozowany i leczony, może prowadzić do rozwoju guzków dnawych czyli złogów kwasu moczowego zlokalizowanych w tkankach miękkich. Guzki te, nie mając innego wyjścia przebijają się na stronę zewnętrzną i wyglądają mało sympatycznie na skórze.
Każdy, kto cierpi na artretyzm wie, że walczy się z nim za pomocą leków, ćwiczeń, ewentualnej interwencji chirurgicznej. Ale z tego, jak dużo można zdziałać odpowiednią dietą, zdaje sobie sprawę już o wiele mniej osób. Oto kilka złotych wskazówek dietetycznych, które mogą pomóc w istotny sposób zmniejszyć ból i poprawić stan osoby cierpiącej na artretyzm.
Kwasy tłuszczowe omega-3.
Łagodzą stan zapalny. Dzięki temu zmniejszają tkliwość oraz uczucie sztywności stawu. Gdzie można je znaleźć ? Ich najlepszym źródłem są ryby – łosoś, tuńczyk, sardynki, makrele, pstrągi. Omega-3 można czerpać również z orzechów włoskich, migdałów i oleju lnianego. Zalecana dawka w przypadku zapalenia stawów to od 2 do 4 gram omega-3 dziennie.
Warzywa.
Podobnie jak kwasy omega-3 łagodzą stany zapalne. Warzywa mogą się też przydać dla urozmaicenia diety, jako że osoby z artretyzmem powinny unikać czerwonego mięsa oraz produktów nabiałowych zawierających kwas arachidonowy sprzyjający stanowi zapalnemu.
Bogactwo warzyw pozwala na zmodyfikowanie diety w odpowiedni sposób przy dostarczaniu ciekawych bodźców smakowych. Do zalecanych warzyw należą: brokuły, kabaczek, kapusta włoska, szpinak, słodkie ziemniaki. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że unikanie mięsa i nabiału może powodować niedobór białka. Aby utrzymać jego ilość na odpowiednim poziomie można do diety dorzucić: groszek, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz fasolę.
Owoce.
Równie ważne w walce ze stanem zapalnym stawów. Ananasy zawierają bromelainę – enzym redukujący puchnięcie tkanek dotkniętych zapaleniem. W skórze winogron znajduje się resveratrol – kolejna substancja polecana osobom z artretyzmem. Poza tym, warte uwagi są wszystkie owoce bogate w witaminę C, która oprócz redukowania stanu zapalnego ma świetny wpływ na chrząstkę stawową.
Kurkuma i imbir.
Obowiązkowe przyprawy w kuchni osób z artretyzmem. Obie hamują enzymy odpowiedzialne w naszym organizmie za stan zapalny. Co za tym idzie pomagają minimalizować ból towarzyszący zapaleniu stawów.
Oliwa z oliwek.
Warto zastąpić nią inne tłuszcze (takie jak masło czy tradycyjny olej roślinny), zawiera bowiem zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Podbnie jak wszystkie wymienione wyżej produkty przyczynia się do ograniczenia stanu zapalnego.
Powinniśmy pamiętać o tym, że dieta jest ważnym elementem kompleksowego działania w każdego rodzaju schorzeniach i problemach ze zdrowiem. Niestety, jak pokazuje rzeczywistość, większość osób nie docenia jej skuteczności. Nawet, gdy zagraża to ich życiu. Dowodem na to jest fakt, że jedną z częstszych przyczyn powtórnych operacji udrażniania naczyń krwionośnych u osób z miażdżycą, jest właśnie nieprzestrzeganie diety. I to pomimo, że może to być zabójcze.
Źródło: fizjoblog.pl
Artretyzm – czyli zapalenie stawów. Dolegliwość dosyć nieprzyjemna, bo bolesna. Poza bólem powoduje powstanie wokół stawu opuchlizny oraz uczucia sztywności. Artretyzm jest chorobą przewlekłą, powodowaną między innymi zaburzeniami w procesie przemiany materii powstającego z puryn kwasu moczowego. Jeśli nie będzie odpowiednio szybko zdiagnozowany i leczony, może prowadzić do rozwoju guzków dnawych czyli złogów kwasu moczowego zlokalizowanych w tkankach miękkich. Guzki te, nie mając innego wyjścia przebijają się na stronę zewnętrzną i wyglądają mało sympatycznie na skórze.
Każdy, kto cierpi na artretyzm wie, że walczy się z nim za pomocą leków, ćwiczeń, ewentualnej interwencji chirurgicznej. Ale z tego, jak dużo można zdziałać odpowiednią dietą, zdaje sobie sprawę już o wiele mniej osób. Oto kilka złotych wskazówek dietetycznych, które mogą pomóc w istotny sposób zmniejszyć ból i poprawić stan osoby cierpiącej na artretyzm.
Kwasy tłuszczowe omega-3.
Łagodzą stan zapalny. Dzięki temu zmniejszają tkliwość oraz uczucie sztywności stawu. Gdzie można je znaleźć ? Ich najlepszym źródłem są ryby – łosoś, tuńczyk, sardynki, makrele, pstrągi. Omega-3 można czerpać również z orzechów włoskich, migdałów i oleju lnianego. Zalecana dawka w przypadku zapalenia stawów to od 2 do 4 gram omega-3 dziennie.
Warzywa.
Podobnie jak kwasy omega-3 łagodzą stany zapalne. Warzywa mogą się też przydać dla urozmaicenia diety, jako że osoby z artretyzmem powinny unikać czerwonego mięsa oraz produktów nabiałowych zawierających kwas arachidonowy sprzyjający stanowi zapalnemu.
Bogactwo warzyw pozwala na zmodyfikowanie diety w odpowiedni sposób przy dostarczaniu ciekawych bodźców smakowych. Do zalecanych warzyw należą: brokuły, kabaczek, kapusta włoska, szpinak, słodkie ziemniaki. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę, że unikanie mięsa i nabiału może powodować niedobór białka. Aby utrzymać jego ilość na odpowiednim poziomie można do diety dorzucić: groszek, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz fasolę.
Owoce.
Równie ważne w walce ze stanem zapalnym stawów. Ananasy zawierają bromelainę – enzym redukujący puchnięcie tkanek dotkniętych zapaleniem. W skórze winogron znajduje się resveratrol – kolejna substancja polecana osobom z artretyzmem. Poza tym, warte uwagi są wszystkie owoce bogate w witaminę C, która oprócz redukowania stanu zapalnego ma świetny wpływ na chrząstkę stawową.
Kurkuma i imbir.
Obowiązkowe przyprawy w kuchni osób z artretyzmem. Obie hamują enzymy odpowiedzialne w naszym organizmie za stan zapalny. Co za tym idzie pomagają minimalizować ból towarzyszący zapaleniu stawów.
Oliwa z oliwek.
Warto zastąpić nią inne tłuszcze (takie jak masło czy tradycyjny olej roślinny), zawiera bowiem zdrowe kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Podbnie jak wszystkie wymienione wyżej produkty przyczynia się do ograniczenia stanu zapalnego.
Powinniśmy pamiętać o tym, że dieta jest ważnym elementem kompleksowego działania w każdego rodzaju schorzeniach i problemach ze zdrowiem. Niestety, jak pokazuje rzeczywistość, większość osób nie docenia jej skuteczności. Nawet, gdy zagraża to ich życiu. Dowodem na to jest fakt, że jedną z częstszych przyczyn powtórnych operacji udrażniania naczyń krwionośnych u osób z miażdżycą, jest właśnie nieprzestrzeganie diety. I to pomimo, że może to być zabójcze.
Źródło: fizjoblog.pl
» powrót do poprzedniej strony
Aby otrzymywać najnowsze informacje :
Masaż tajski jest jedną z czterech gałęzi tradycyjnej medycyny Tajów. |
Fizjoterapiaonline.pl serwis zajmujący się coraz bardziej popularnym tematem, jakim jest fizjoterapia. |
Gabinety masażu - baza gabinetów masażu
Rehabilitacja - serwis rehabilitacyjny
Forum fizjoterapia - fizjoterapia, fizjoterapeuci